Kültür
KASBAMIZIN KÜLTÜRÜ
Kasabamızda Selanik, Bulgaristan,Romanya macurları ve Yerlilerin kız alıp vermelerden dolayı birbiriyle harmanlanmış bir kültüre sahiptir.
GELENEK VE GÖRENEKLER
Kasaba halkı gelenek ve göreneklerine çok büyük önem vermektedir. Her yıl belediyenin öncülüğü ile tamamen kasaba halkının maddi ve manevi desteği ile geleneksel olarak yağmur duası düzenlenmektedir.Kasaba halkı yardımlaşma ve dayanışma konusunda çok hassas bir yapıya sahiptir.Camilerin,kuran kursunun, okulun tadilatlarının yapılmasında maddi ve manevi destekleri çok büyüktür. 1948 yılında yapılmış olan merkez caminin çini kaplaması ve nakkaş işlemelerinin yapılması kuran kursunun boya badana ve tadilatının belediyenin öncülüğünde tamamen halk tarafından yapılmış olması örnek olarak gösterilebilir. Arife günleri ikindi namazından sonra kasaba halkı toplu olarak mezarlıkları ziyaret ederek imamlar eşliğinde dualarını yapmaktadır.Arife günleri Selanik kapama ekmeği ve Bulgaristan kolacı pişirilir ve bayram sabahı yenir. Arife gününün akşamı kasaba çocukları şivri gezme denilen gelenekle kapı kapı gezerek çörek şeker ve para toplamaktadır. Şivri gezen çocuklar kapısına geldikleri kişilere (Şivri şivri şişirtme yalı börek pişirtme vermeyenin tavuklarını tilkiler yesin) ezgisini yüksek sesle söylemektedirler.Bayramlarda bayram namazından sonra camilerde bayramlaşma yapılır komşular eşdost yakın akrabalar ziyaret edilir.Bayram akşamı kayın baba tarafına ziyafet yemeğine gidilir.
Kasabamızda kız görme, kız isteme,peşkir alma, sini gibi düğün öncesi gelenekler yapılmaktadır.düğünler Cuma günü başlamaktadır bayanlar üç etek, köylü biçimi kıyafeti giyerler düğünün birinci günü geleneksel olarak keşkek pişirilir ve davetlilere ikram edilir. Cuma akşamı gelin kınası yakılır. Cumartesi öğlen damat tıraşı yapılır damat tıraşından sonra gelin evine damat tarafı mendil almaya gider. Cumartesi gecesi bayanlar donyelek denilen yöresel kıyafet giyerler eğlence düzenlenir ve oynanır. Pazar günü öğlen gelin alınır.Yeni gelin ve damat akrabaları tarafından ziyafet yemeklerine çağırılırlar. Buradaki amaç yeni çiftlerin akrabaları daha iyi tanımalarıdır.
Cenazelerde cenaze defin işlemi ve sonrasında cenaze sahibine herkonuda büyük bir destek sağlanmaktadır.Defin işleminden sonra cenaze yakınları mezarlık çıkışında durur ve kasaba halkı burada baş sağlığında bulunurlar.Belediye tarafından etli pide ve ayran ikramında bulunulur.Cenaze evinde 7 gün süresince kadınlar ve erkekler tarafından Kuran okunur ve yedinci günü yemek verilir mevlüt okur
Cenaze evinde 7 gün süresince yemek hazırlanmaz komşular ve kasaba halkı tarafından hazırlanarak cenaze evine götürülür.
YEMEKLERİMİZ
SOFTULU : KELLE SUYUNDAN HAMUR AÇIYORUZ SAÇTA PİŞİRİYORUZ TEPSİYE DİZİYORUZ KELLE SUYUNA SARIMSAK ATIYORUZ TEPSİNİN İÇERİSİNDEKİ KAPLARIN ÜZERİNE DÖKÜYORUZ KELLE ETLERİNİ VE BEYNİNİ ÜZERİNE YAYARIZ HAZIR HALE GELİR AFİYET OLSUN
TAVŞAN ÇORBASI : YAPILIŞI TAVŞAN ETİNİ KAYNATIYORUZ DAHA SONRA SUYUNU AYRICA Bİ KABA ALIYORUZ SUYUNA SARIMSAK KARABİBER KİMYON KEKİK NANE SALÇA KIRIK GEVREKTEN ATIYORUZ VE TAVŞANIN CİYERLERİNİ ÇORBAMIZA İLAVE EDİYORUZ 10 DAKİKA KAYNATIYORUZ HAZIR HALE GELİYOR. TAVŞANIN ETİNİ İSE TEPSİYİ YAĞLARIZ VE TAVŞAN ETLERİNİ TEPSİYE YERLEŞTİRİRİZ ÜSTENE BİRAZ KIRMIZI BİBER ATARIZ VE FIRINDA 10 DAKİKA KIZARMASINI BEKLERİZ AFİYET OLSUN.
GÖZLEME TATLISI : HAMURU YOĞRUYORUZ DAHA SORA GÖZLEMELERİMİZİ AÇIYORUZ VE SAÇTA PİŞİRİYORUZ VE ARALARINA
YAĞDA KIZARTMIŞ OLDUĞUMUZ TARHANAYI İÇİNE YAYIYORUZ DAHA SONRA ŞERBETİNİ DÖKÜYORUZ. AFİYET OLSUN
GEVREKLİ BÖREK:YUFKANIN SAC ÜZERİNDE PİŞİRİLDİKTEN SONRA TEPSİ ÜZERİNE ISLATILARAK KATKAT ARASINA PEYNİR PATATES KONULARAK KAPAMA VEYA FIRINDA PİŞİLMESİ
NOHUTLU EKMEK:NOHUT EZİLİP ISLATILARAK BİRSÜRE BEKLETİLDİKTEN SONRA UNLA KARIŞTIRILARAK EKMEK YAPILMASI
ÇARŞAF BÖREĞİ: ÇARŞAF ÜZERİNE HAMURUN YUFKA HALİNDE AÇILDIKTAN SONRA KATLANMASI
KOLAÇ :SUSAMLI ÇÖREK OTLU EKMEK
KAPAMA : PİRİNÇLİ TAVUĞUN KAPAMA VEYA FIRINDA PİŞİRİLMESİ
BULAMAÇ :SÜT UN YUMURTA VE ŞEKERDEN YAPILAN TATLI
KAYGANA(AKITMA) :KIREP UN YOĞURT VEYA AĞIZ SÜTÜ KARIŞTIRILARAK KIZGIN YAĞDA KIZARTILMAS