Konaklı Tarihi

             Kasabamız, eski adı Misthi – Mustbilia olan, Misli olarak da bilinen, günümüzde Konakli olarak tanınan eski bir yerleşim bölgesidir.

             Kasabamız antik (Musthilia, yani Misli) bir magara yerleşim bölgesidir ve dolayısıyla klise ve sapellere sahiptir.

             19. yy’ da Kapodakya‘ nin engüzel ve görkemli klisesi olan Aziz Blasius adına yapılan klisenin  Yunan Halkı için çok büyük bir önem arzettiği bilinmektedir.

             Kasabamız sakinleri, 1924 yılında yapılan NÜFUS MÜBADELESİ gereği Yunanistan’ ın Selanik Şehri’ nden göç eden ‘’Türkler’’ olarak Niğde’ de ‘’Misli’’ olarak bilinen şimdiki Konaklı Ovası’ na yerleşmişlerdir. Bir süre Misli’ de kalan Yunanistan vatandaşları da yine bu yıllarda Yunanistan’ a gitmişlerdir.

            Takip eden yıllarda ve 1936 – 1951 yıllarında Bulgaristan ve Romanya’ dan da gelen vatandaşlarımızın katılımıyla kasabamızın nüfusu artmıştır. O zamanlarda Misli’ de cami bulunamadığından şimdiki kilise kullanılmıştır. Daha sonra yaptırılan cami ibadete açılmıştır. Yine bu yıllarda kasabamız insanının kültürünün bir parçası olan ‘’konukseverliği’’ sonucu olarak şimdiki ismi olan Konaklı kullanılmıştır.

         Halkımızın geçimini hayvancılık ve tarım ile sağlanmış,daha çok buğday, arpa gibi tahıllar kuru tarım yöntemiyle yetiştirilmiştir. 1975 yılından itibaren tarım arazilerinde su kuyularının açılmasıyla sulu tarım ve hayvancılıkta büyük gelişmeler yaşanmıştır. Yöremizde ekonomik değer açısından en önemli ürün patatestir. Misli ovamızın yarısına yakın bir kısmı halkımız tarafından kullanılmaktadır. Adeta Niğde’ nin  patates ambarı gibidir.

          Konaklımız ilk olarak 1989 yılında Belediye olmuş, çevre köy ve kasabalardan aldığı göçler ve konumu itibariyle her alanda hızla gelişmekte ve tercih edilen belde haline gelmektedir. Halen 1 İlköğretim Okulu, 1 Sağlık  Ocağı ve Lojmanı, 3 Cami, 1 Klise, 2 Lokanta, 1 Eczane 1 kuyumcu ve değişik türde ticari faaliyet yapan esnafların hizmetleriyle canlı bir ortama sahiptir.